Дванадесет цивилни са били убити,  петима други - ранени при

...
Дванадесет цивилни са били убити,  петима други - ранени при
Коментари Харесай

12 убити и петима ранени цивилни при операции на САЩ за 2021 г.

Дванадесет цивилни са били убити,  петима други - ранени при военни интервенции на Съединени американски щати през 2021 г.  Това демонстрират данните на утвърден от Конгреса отчет на Пентагона, оповестен във вторник, заяви CNN.

Десет от цивилните, убити през 2021 година , са били убити по време на несполучлива офанзива с дрон, осъществена от американските военни в Кабул на 29 август -  един ден преди края на изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан, се показва в отчета. Седем от десетте цивилни, убити при този случай, са деца.
 Байдън: Съединени американски щати завършват задачата в Афганистан на 31 август
Байдън: Съединени американски щати завършват задачата в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за независимото бъдеще на Афганистан

Неуспешният удар с дрон провокира следствие на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и опрощение от тогавашния началник на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Франк Макензи, който признавайки, че това е била " неточност ". В последна сметка нито един американски боен водач или армия не беше осъден за удара.

Двама други цивилни бяха убити при два обособени въздушни удара в Афганистан през 2021 година, единият нанесен на 8 януари в Херат, Афганистан, и един, осъществен на 11 август в Кандахар, Афганистан. Двама цивилни бяха ранени по време на американски въздушен удар, осъществен в Кандахар, Афганистан на 18 януари 2021 година, се показва в отчета.

Трима цивилни също бяха ранени, когато Съединени американски щати направиха въздушен удар в Куньо Бароу, Сомалия на 1 януари 2021 година, се споделя в отчета. Американските войски в Източна Африка поддържат " задачата " на Африканския съюз в Сомалия и " многонационалните старания за битка " с насилствени екстремистки организации като ал-Шабаб, терористична организация, обвързвана с Ал-Кайда, се показва в отчета.

Министерството на защитата направи едно заплащане ex gratia през 2021 година " за случая в Афганистан на 8 януари ", при който почина граждански, се показва в отчета. Министерството на защитата съобщи, че ще работи с оживелите членове на фамилиите на починалите при удара с дрон на 29 август, с цел да им направи заплащания ex gratia, само че на този стадий не са осъществени заплащания на фамилията, се удостоверява от отчета.

От военните интервенции на Съединени американски щати в Ирак и Сирия през 2021 година имаше шест известия за евентуални цивилни жертви, само че три от тях към момента се правят оценка, а другите три са били  счетени за недостоверни, се показва в отчета.
 Джо Байдън още веднъж изпраща американски войски в Сомалия
Джо Байдън още веднъж изпраща американски войски в Сомалия

Разполагането на военна мощ беше поискано от Пентагона, с цел да поддържа битката против екстремистката формация Ал-Шабаб

Последните данни за цивилни жертви от Министерството на защитата са забележителен спад от миналата година. В отчета от 2020 година Министерството на защитата оцени, че 23 цивилни са били убити вследствие на военни интервенции на Съединени американски щати, а други 10 са били ранени.

Министерството на защитата работи за битка със засиления надзор върху гибелта на цивилни жертви от американски въздушни удари. През август Пентагонът разгласи нов проект за деяние, който съгласно него ще помогне за понижаване на броя на цивилните, убити и ранени от военните интервенции на Съединени американски щати, изключително удари с дронове, и по-добро справяне с следствията от сходни произшествия.

Докладът, публикуван от Закона за позволение за национална защита от 2018 година, изброява единствено оценки на цивилни жертви, приписвани на " потреблението на оръжия, ръководени от Съединени американски щати ". Числата и случаите, включени в отчета, са " основани на отчети за цивилни жертви, които Министерството на защитата е съумяло да оцени като достоверни ", се отбелязва в отчета.

" Компонентите на Министерството на защитата, извършващи оценки, смятат отчета за " меродавен ", в случай че въз основа на наличната информация се реши, че е по-вероятно да са настъпили цивилни жертви, в сравнение с не, се споделя в отчета.

В отчет на RAND Corporation, оповестен по-рано тази година, по отношение на метода, по който Министерството се оправя с цивилните жертви, се споделя, че известията от външни източници и други неправителствени организации за цивилни жертви постоянно са с доста по-висок брой убити и ранени от оценките на Министерството, което е " предизвикателство " за доверието в Министерството на защитата.

Докладът предлага на Министерството на защитата да се ангажира повече с тези организации, както и да бъде по-прозрачен и да сътрудничи с тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР